Αντιγόνη Σοφοκλέους η νέα συνεργασία της "σκηνής" για το 2017 με το 1ο Λύκειο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή) το 1ο Γενικό Λύκειο Μεσολογγίου και η Θ.Ο. Αιτωλικού "στη σκηνή" πάνε μαζί για μια ακόμα φορά σε μια συμπαραγωγή. Για σήμα της παράστασης επιλέχθηκε το χαρακτικό "Το χρέος της Αντιγόνης". (αριστερά) ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ (Χαρακτικό σε πέτρα) Βάσω Κατράκη εκτίθεται στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης “Βάσω Κατράκη” στο Αιτωλικό
|
η διανομή
την φοβερή και τρομερή Πενία συνόδευσαν οι πιο απλά τρομεροί τυμπανιστές Αρχοντής Φιλιππόπουλος, Κώστας Μπουκουβάλας, Άγης Ρόμπολας, που ενσάρκωσε και τον Δίκαιο Αθηναίο και σε quest εμφάνιση, ο συνθέτης της μουσικής της παράστασής μας, Χρήστος Βλαχογιάννης.
Ναυσικά Σούγια Χρύσα Χονδρού Αριόλντα Ντουσνίκου που υποκρίθηκε και την Γυναίκα Σίλια Βίλλιου που υποκρίθηκε και την Ιέρεια της Αφροδίτης που την προσωποποίησε η Βασιλίνα Σπύρου Την Τρόικα – σας ζητώ συγγνώμη, στους Θεσμούς όπως τους λέμε πια ήθελα να πω, έδωσαν ζωή οι Κατερίνα Γιάννη, Ηρώ Σταθάτου & Άντζελα Υζεϊράι, που επίσης συμμετείχαν στον Χορό του Λαού. Ο Χορός κλείνει με την Ίλντα Λούζι που υποκρίθηκε και την Νεοελληνίδα γριά κυρία, που έψαχνε τον χαμένο έρωτά της του Νέου Έλληνα – και όχι νεοέλληνα, που τον απέδωσε ο Γιώργος Τέγας. Βλεψίδημος ο Ντίνος Παρασκευόπουλος Τον πονηρό Καρίωνα υποκρίθηκε ο Βασίλης Παπαθεοδώρου Τον Γέροντα Χρεμύλο, ο Γιάννης Σταμάτης Και τα δυο άκρα, για να διαλέξετε εσείς τι προτιμάτε Πλούτος ο Τάσος Τσαμαδιάς Πενία η Χριστίνα Σταματάτου δείτε περισσότερα στο αρχείο από τις συνεργασίες μας |
|
η αφίσα της παράστασης για το Μεσολόγγι
η αφίσα της παράστασης για το Αιτωλικό
|
Αν και οι "'Όρνιθες" δεν καταχωρήθηκαν στο χρονοντούλαπο της Θεατρικής ιστορίας της ομάδας κι αυτό γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη και υπό μελέτη διάφορες προσκλήσεις, υποψηφιότητες συμμετοχών και σχεδιασμός που τις κρατάνε «ζωντανές» και εν πτήσει, πρόκειται για μιά συνεργασία που έχει ολοκληρωθεί και αν κάτι "τρέξει" τελικά στο μέλλον του όχι μακρινού 2014, θα ενημερωθείτε από το ιστολόγιο της σκηνής.
Καταρχήν για την ομάδα - από το ιστολόγιο του σκηνοθέτη της σκηνής -θεατρική ομάδα 1ου Λυκείου Μεσολογγίου και "Όρνιθες Αριστοφάνους"
Μέχρι τότε, οι πτήσεις των Ορνίθων θα είναι στην ψυχή μου, στην ψυχή των παιδιών ηθοποιών, στην ψυχή της «σκηνής», αλλά και όλων όσων ενεπλάκησαν σ’ αυτές, υψηλές, πολύ υψηλές!
Γιατί εμείς σαν ομάδα υποστήριξης της Θεατρικής ομάδας Αιτωλικού «στη σκηνή», (9 μέλη της ομάδας υποστήριξης ενεπλάκησαν στην παραγωγή – ο Θέμης (ήχος και μικρόφωνα) – ο Αντώνης (κονσόλα ήχων και μουσικής) – ο Σπύρος (φώτα) – η ακούραστη Νεκταρία(παρασκήνιο και ροή) - ο Χρήστος (υποστήριξη) – η Αγαθή (υποβολή και εκφωνήσεις) – η καλλιτέχνιδα Λαμπρινή (μακιγιάζ και χτενίσματα) - ο Σάκης (με τον εξοπλισμό του) και ο "ναυαγός" για τη σκηνοθεσία και το κείμενο, μόνο έτσι μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε, όπως κάναμε και στους Βατράχους του 2ου δημοτικού σχολείου Αιτωλικού, μόνο σαν μια ολοκληρωμένη Θεατρική παραγωγή, σαν να στήναμε μια παράσταση για την ομάδα μας. Κι αυτό γιατί δεν ξέρουμε να στήνουμε σχολικές παραστάσεις, δεν είμαστε ούτε δάσκαλοι, ούτε «επιστήμονες» θεατρολόγοι, ούτε φυσικά επαγγελματίες που θέλαμε να κάνουμε μια «ξεπέτα» να πληρωθούμε και να πάμε σπίτι μας. Κι αυτό βεβαίως θα ήταν το ευκολότερο, αφού το «παραμυθιάζειν» του αδαείς, πως «κάποιος είσαι» είναι πάντα διασκεδαστικό και φέρνει και ένα εύκολο μεροκαματάκι.
Ο πρώτος και κυριότερος προβληματισμός, το πρώτο θέμα που είχαμε να λύσουμε, ήταν αυτό ακριβώς το «σχολικό πλαίσιο» και το πως θα πείθαμε τους υπεύθυνους καθηγητές για το πρόγραμμα που ήταν ενταγμένη η παράσταση, πως δεν θα είναι «σχολική». Αυτό λοιπόν το πρόβλημα λύθηκε με αυτόματο τρόπο και άμεσα, όταν γνωριστήκαμε καλύτερα με τον Λυκειάρχη του σχολείου Σπύρο Ξουργιά, (που ήταν ο ίδιος υπεύθυνος για το πρόγραμμα) και διαπιστώσαμε πως δεν είχαμε να κάνουμε με ένα «συμβατικό» καθηγητή, που ήταν ο μεγαλύτερος φόβος μας. Συνεννοηθήκαμε σχεδόν αμέσως, μιλήσαμε την ίδια γλώσσα από τις πρώτες ημέρες που άρχισαν οι πρόβες, είχε την ίδια φιλοσοφία περί θεάτρου, αγαπούσε το Θέατρο και επιπλέον αγαπούσε και τις Αριστοφανικές Όρνιθες σαν κείμενο. Λύνοντας αυτό είχαμε να αντιμετωπίσουμε
|
Διαβάστε περί σκηνογραφίας και περί σκηνοθεσίας της παράστασης στο προσωπικό ιστολόγιο του σκηνοθέτη της σκηνής
|
Τα πρόσωπα του έργου και η διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Οι συντελεστές της παράστασης
|